Så finner du tröst när någon går bort

Minnesgåva

Det är svårt att hitta tröst när en närstående går bort. Men det finns vissa saker man kan göra för att hantera sorgen och hitta lite ljus i mörkret.

  1. Prata med någon du litar på – det kan vara en vän, en familjemedlem eller en terapeut. Prata om dina känslor och minnen av den som gick bort.
  2. Skriv ner dina känslor – det kan vara i en dagbok eller brev till den som gick bort. Det kan hjälpa dig att bearbeta det som hänt och att få ut dina känslor på ett annat sätt än att prata med någon annan.
  3. Gör något som minner dig om den som gick bort – det kan vara att titta på gamla foton, lyssna på musik eller göra något annat som ni gjorde tillsammans.
  4. Var med andra människor – det kan vara svårt att vara ensam när man sörjer, så försök att umgås med vänner och familj.
  5. Ge dig själv tid – sorgen tar tid att bearbeta, så ge dig själv tillåtelse att känna det svårt och ta den tid du behöver.
  6. Var snäll mot dig själv – det är viktigt att ta hand om sig själv under denna svåra tid, så var snäll mot dig själv och gör det du behöver för att känna dig bättre.
  7. Tänk på den som gick bort med kärlek och tacksamhet – minnen är det enda som kan aldrig tas ifrån oss, så försök att tänka på den som gick bort med kärlek och tacksamhet för allt det som han eller hon gav dig.

    Som avslutning kan det vara en tröstande tanke att ge en minnesgåva till något som den avlidne tyckte mycket om. Det kan vara en välgörenhetsorganisation eller ett projekt som han eller hon brann för. Det kan också vara att plantera ett träd eller skapa något konstnärligt som hyllar deras minne. Detta kan hjälpa till att känna att deras minne lever vidare och att de fortfarande påverkar världen på ett positivt sätt. Att ge en minnesgåva kan också ge en känsla av syfte och mening till sorgen och hjälpa till att hantera sorgen på ett konstruktivt sätt. Minnet av den avlidne kommer alltid att finnas kvar i ditt hjärta, men att ge en minnesgåva kan hjälpa dig att hitta lite tröst i det svåra som gått förlorat.