Hur klär man sig på en begravning? En fullständig guide

Att klä sig rätt på en begravning kan kännas som en utmaning, men det handlar i grunden om att visa respekt för den avlidne och de närvarande. Här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om begravningsklädsel.

Traditionell klädsel på begravning

När det inte anges någon särskild klädkod, är den traditionella klädseln oftast mörk och diskret. Vanliga färger inkluderar svart, mörkblått och mörkgrått.

 • För män: En mörk kostym med vit skjorta. Slipsens färg kan variera, där vit slips oftast bärs av de närmast sörjande och svart av övriga.
 • För kvinnor: En mörk klänning, kjol eller byxor med en diskret blus. Traditionellt bärs svarta strumpbyxor av de närmast anhöriga.

Ljus klädsel på begravning

Ljus klädsel innebär milda färger som beige, ljusblått och ljusrosa. Knalliga färger och helvitt bör undvikas.

Valfri klädsel

När det anges valfri klädsel, har du större frihet i ditt klädval, men tänk ändå på att välja diskreta färger. Färger som helrött eller knallgult, djupa urringningar och för mycket smycken bör undvikas.

Klädsel för olika åldersgrupper

 • Barn: De yngsta kan ha sina finkläder i valfri färg. Tonåringar bör dock hålla sig till klädkoden om det finns en.
 • Ungdomar och vuxna: Följ klädkoden, om det finns en angiven, eller håll dig till traditionell klädsel om inget annat anges.

Speciella hänsyn

Det är viktigt att inte klä sig på ett sätt som kan uppfattas som stötande eller respektlöst. Även om den avlidna kanske hade en specifik stil eller favoritfärg, kan det vara bäst att diskutera klädseln med de närmast anhöriga först.

Sju snabba tips för klädsel inför begravning:

 1. Mörk kostym för män, med vit skjorta och svart eller vit slips.
 2. Långärmat och matta tyger är att föredra för kvinnor.
 3. Undvik knalliga färger, särskilt om det önskas ljus klädsel.
 4. Diskret klädsel rekommenderas även om klädkod saknas.
 5. Finkläder för yngre barn, mer diskret för tonåringar.
 6. Diskreta smycken är bäst, oavsett klädsel.
 7. Frack används sällan vid begravningar idag.

Slutord

Oavsett klädkod eller personliga preferenser, kom ihåg att begravningar är tillfällen för sorg och eftertanke. Den klädsel du väljer bör återspegla den respekt och empati du känner för den avlidne och deras familj.

Om du är osäker på klädkoden, tveka inte att fråga de anhöriga eller begravningsbyrån. Det är bättre att fråga än att känna sig obekväm eller olämpligt klädd på begravningen.

OBS! Glöm inte minnesgåva och minnesblad