Stöd och resurser för dig som sörjer

Att förlora en nära och kära är en av livets mest smärtsamma upplevelser. I Sverige finns det dock en rad resurser och stöd tillgängliga för de som sörjer. Dessa resurser kan hjälpa individer att bearbeta sin sorg och hitta vägar att leva vidare.

1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden är en viktig resurs för de som sörjer. De erbjuder information och råd om sorg och kris, inklusive hur man kan hantera sorg, vad man kan förvänta sig när man sörjer, och var man kan hitta ytterligare stöd och hjälp. De har också en telefonlinje som är öppen dygnet runt för de som behöver prata med någon om sin sorg.

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen erbjuder också stöd för de som sörjer. De har information om vad man kan förvänta sig när någon dör, inklusive praktiska saker som behöver tas om hand, samt råd om hur man kan hantera sin sorg. De erbjuder också länkar till andra organisationer och resurser som kan erbjuda ytterligare stöd.

Begravningssverige

Begravningssverige är en annan viktig resurs för de som sörjer. De erbjuder information om vad man ska göra vid ett dödsfall, inklusive praktiska saker som att ordna begravning och hantera dödsboet. De har också råd om hur man kan hantera sorg och förlust.

Mind Självmordslinjen

För de som har svårt att hantera sin sorg och känner sig desperata eller självmordstankar, finns Mind Självmordslinjen. De erbjuder omedelbart stöd via telefon, chatt och e-post, och alla samtal är konfidentiella.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan erbjuder också stöd för de som sörjer. De har sorgegrupper där människor som har förlorat en närstående kan dela sina tankar och känslor. De erbjuder också enskilda samtal med präster eller diakoner, och de har jourhavande präster tillgängliga utanför kontorstid för de som behöver prata med någon som lyssnar.

Att sörja är en personlig och ofta smärtsam process, men det är viktigt att komma ihåg att det finns hjälp och stöd tillgängligt. Oavsett om du behöver någon att prata med, råd om hur du hanterar din sorg, eller hjälp med praktiska saker, finns det resurser i Sverige som kan hjälpa dig.

Vill du inte prata med någon annan utan försöka själv kan du läsa 10 självhjälpsstrategier för att hantera sorg.